Reikės:
70 g sviesto
60 g cukraus
žiupsnelio druskos
1 kiaušinio
1 šaukšto romo
½ žaliosios citrinos žievelių
70 g miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių
Glaistui ir puošybai:
250 g miltelinio cukraus
3-4 šaukštų citrinos sulčių
mėlynių ar virto burokėlio sulčių
pabarstukų
"Kaiser Creativ" kepimo formos
Nepaisant to, kad pyragaičiai ant pagaliuko jau senokai įlėkė į madingų kepinių orbitą, jie sukasi ten iki šiol. Yra keli šio kepinio ruošimo būdai. Sudėtingesnis – kai reikia išsikepti biskvitą, jį trinti, maišyti su kremu, formuoti rutuliukus ir t.t. Bet yra ir paprastesnis, kuriam reikės specialios kepimo formos, gero biskvito recepto ir spintelėse tūnančių džiovintų vaisių, riešutų ar kelių karamelinių saldainių pabarstukams. Jei tik toks noras yra, rinkitės dviejų dalių kepimo formą „Kaiser Creativ“. Pati išbandžiau – šioje formoje pyragaičiai puikiai iškyla ir virsta tobulais rutuliukais.
Taigi pasirenkame kaitinimą su vėjeliu ir įkaitiname orkaitę iki 180 oC. „Kaiser“ kepimo formą ištepame lydytu sviestu (bet šiaip tai nebūtinai, „Kaiser“ formų danga nesvylanti, nelimpanti) ir laikome šaldytuve, kol jos prireiks.
Dubenyje gerai išsukame minkštą sviestą, cukrų, druską ir žaliosios citrinos žieveles, kol masė taps puri. Įmušame kiaušinį ir įpilame šaukštą romo. Kitame dubenyje persijojame miltus su kepimo milteliais, juos palengva įmaišome į tešlą ir gerai išmaišome. Tešlą sudedame į nedidelį konditerinį maišelį, imame „Kaiser Creativ“ formos dalį be skylučių ir pripildome ją. Uždengiame antrąja kepimo formos dalimi su skylutėmis ir kepame apie 15 minučių. Išėmę iš orkaitės, keletą minučių leidžiame atvėsti. Atsargiai nuimame dangtį ir paliekame pyragėlius visiškai atvėsti.
Meniškiausioji dalis – pyragėlių dekoravimas. Galite juos dengti specialia tirpinama šokolado draže ar virš garų vonelės lydytu šokoladu, lengvai skiestu grietinėle. Aš siūlau pasikviesti ir seną gerą pažįstamą, visada suvaldomą tradicinį citrininį ir cukraus pudros glaistą, kurį galima nuspalvinti natūraliomis burokėlių (patarkuoji ir paspaudi pirštais) ar mėlynių sultimis (pakaks keleto lašų). Puošybai rinkitės irgi natūralius, dažnai spintelėse randamus pruduktus, o ne cukruotus ir dažytus pirktinius pabarstukus: aguonas, citrusinių vaisių drožles ar cukatas, smulkintas džiovintas uogas, kokosų drožles, skaldytą karamelę.
Į iškeptus ir ataušusius rutuliukus įsmeigiame pagaliukus ir merkiame į dubenėlyje paruoštą glaistą.
Geriau rinktis siauresnį ir gilesnį dubenėlį, kad pavyktų rutuliuką panardinti ir tolygiai padengti. Ištrauktą pyragaitį nuvarviname ir pabarstome ar padažome į pabarstukus. Statome į kruopų pripiltą stiklinę ar stiklainį, kad sustingtų.
Beatosvirtuve.lt