Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai po gautų skundų patikrino Kauno J.P. Vileišiųmokyklą ir nustatė, kad personalas netinkamai tvarko mėsą, neturi žinių dėl saugaus maisto ruošimo, įmonei ketinama skirti baudą.
Kaip antradienį pranešė VMVT, vien per praėjusią savaitę gauti šeši pranešimai, kuriuose teigiama, kad jau ne pirmas atvejis, kai vaikai pasijunta blogai suvalgę mokykloje tiekiamo maisto. Informuota, kad vaikamspatiektas plovas iš galimai sušvinkusios mėsos.
VMVT inspektoriai atlikę patikrinimą nustatė, kad maistą mokykloje tiekiančios bendrovės „Maisto slėnis“ personalas netinkamai tvarko šaldytą mėsą, neturi technologinio proceso aprašymo šaldytų žaliavų tvarkymui, darbuotojams trūksta žinių dėl tinkamo maisto ruošimo.
VMVT nurodė įmonei nedelsiant pasirengti būtinas maisto tvarkymo procedūras ir su jomis supažindinti personalą. Taip pat duotas nurodymas sugriežtinti patiekalų gamybos kokybės kontrolę.
Geros higienos praktikos taisyklėse teigiama, kad sušaldyti pusgaminiai turi būti atšildomi šaldytuve, mikrobangų krosnelėje ar kitame tam pritaikytame įrenginyje. Taip pat sušaldytus pusgaminius galima atšildyti ir po tekančiu geriamojo vandens reikalavimus atitinkančiu vandeniu, tačiau jie turi būti apvynioti plėvele ar sudėti į sandarų indą. Kambario temperatūroje atšildyti užšaldytus pusgaminius nerekomenduojama, kad būtų išvengta mikroorganizmų dauginimosi. Draudžiama pakartotinai užšaldyti atšildytą maistą.
Pirmadienį inspektoriai pakartotinai apsilankė mokyklos valgykloje, tačiau ir vėl rasta pažeidimų – nustatyta, kad pakartotinai sušaldomi jau atšildyti paukštienos pusgaminiai, neužtikrinama gaminamų patiekalų kokybė.
Dėl užfiksuotų pažeidimų maisto tvarkymo subjektui numatoma taikyti administracinę nuobaudą.
„Maisto sauga savaime suprantama pirmas ir svarbiausias aspektas tiekiant maistą, ypatingai mažiesiems. Tačiau pasitvirtino ir kita informacija nurodyta nusiskundimuose – mokykloje tiekiami patiekalai atrodo itin neestetiškai, netvarkingai. Atrodytų, smulkmena, bet tėveliai tikrai žino, patraukliai, tvarkingai patiektas maistas turi įtakos vaikų apetitui, netgi virškinimui”, – sako VMVT Priežiūros departamento direktorius Gediminas Gvazdaitis.
Jis ragino mokyklų vadovus atidžiau stebėti situaciją bei imtis priemonių, jei pastebima, kad vaikams tiekiamas maistas neatitinka būtinųjų ir ypač vaikų mitybai svarbiausių aspektų.
VMVT primena, kad mokyklos administracija ir visuomenės sveikatos specialistas privalo nuolat domėtis kaip yra užtikrinamos vaikų maitinimas pagal sudarytas sutartis ir priimti priemones, jeigu maitinimo paslaugos teikėjas neužtikrina susitarimo.
Maitinimo paslaugos teikėjas atsako už tai, kad nustatyti vaikų maitinimo organizavimo trūkumai būtų pašalinti nedelsiant. Nepašalinus neatitikimų, visuomenės sveikatos specialistas apie trūkumus turi pranešti VMVT.
BNS nuotrauka
Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.