Parama dėkojame




Ar gali XVII a. šventasis padėti mums naudotis dirbtiniu intelektu?

pamaldosItalijos katalikų interneto svetainių administratorių asociacijos prezidentas Fabio Bolzetta apžvelgia Šv. Pranciškaus Salezo pranašiškas nuorodas, kaip krikščionims gyventi didžių pokyčių laikais: „Svarbiausia – išgelbėti žmogų“.

Šv. Pranciškus Salezas yra žurnalistų ir rašytojų globėjas, bet taip pat globoja kurčnebylius, kurie jį prisimena su ypatingu pamaldumu. Šventasis, gyvenęs 1567–1622 m., garsėja savo dvasiniu palikimu, kurį galima apibendrinti fraze „Viskas priklauso meilei“. Jo bendravimo stilius buvo ypatingas – jis gebėjo pasiekti kiekvieną širdį. Kaip praėjus keturiems šimtmečiams nežiūrėti į jo rašytas misionieriškas „skrajutes“ ir „Evangelijos“ plakatus, kuriais jis bandė pasiekti net tolimiausius žmones? Tai buvo jo įžvalgos, kurias pamokslaudamas derindavo su tradicinėmis priemonėmis.

Čia Fabio Bolzetta išskiria pirmąjį dalyką: šv. Pranciškui Salezui buvo svarbu ne pakeisti jau egzistuojančius dalykus, bet ieškoti ir įdiegti naujas priemones, kurios papildytų įprastas komunikavimo formas.

Šiais laikais iš tiesų gyvename skaitmeninėje aplinkoje, kuri taip pat suteikia naujų galimybių pastoracijai. Nenorėdama pakeisti, bet palaikydama gyvų susitikimų grožį. Šie metai prasidėjo sausio 1 d. Pasauline taikos diena, skirta temai „Dirbtinis intelektas ir taika“, ir pagal tą pačią kryptį 2024 m. gegužės 21 d. Pasaulinės socialinės komunikacijos dienos tema „Dirbtinis intelektas ir širdies išmintis: siekiant visapusiškai žmogiško komunikavimo“, tad galima sakyti, kad 2024 m. akcentas skirtas dirbtiniam intelektui.

Tai patvirtina subrandintas institucijų – vyriausybinių, valstybinių, tarptautinių ir taip pat bažnytinių – kelias, kuriuo einama siekiant atkreipti dėmesį į šią temą. Iššūkiai, su kuriais susiduria informacijos ir komunikacijos pasaulis, kur šv. Pranciškaus Salezo pavyzdys gali būti įkvėpimo šaltinis.

Nuotr.: Pamaldų transliacija  (ANSA)

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode