Parama dėkojame




Per savaitę policijos pasitikėjimo telefonu gauti 127 skambučiai apie narkotikų platinimą

gautiPrieš savaitę atvėrus galimybę skambinti specialia linija dėl narkotikų platinimo, policija sulaukė 127 gyventojų skambučių, iš jų 52 užregistruoti ir toliau tiriamos aplinkybės.

Apie tai BNS informavo Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

„Dėkoju visiems skambinusiems už aktyvumą ir informacijos suteikimą, mums tai yra labai svari pagalba. Raginu ir kitus būti pilietiškais ir pranešti apie žinomus narkotikų platinimo atvejus ar vietas,“ – pranešime sako policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Speciali telefono linija pradėjo veikti nuo vasario 6 dienos.

Telefono numeriu 8 700 60 777 galima pranešti apie žinomus narkotikų platinimo atvejus. Telefono linija veikia darbo dienomis nuo 7 val. iki 20 val.

Gauta informacija patenka į specializuotą kriminalinės policijos padalinį, kur yra paskirti konkretūs pareigūnai. Jie per vieną darbo dieną atlieka pirminį informacijos patikslinimą, patikrina, ar policija nevykdo tyrimo dėl tokio asmens ar fakto ir perduoda ją atitinkamam policijos komisariatui pagal teritoriją.

Pasak policijos, toliau nuolat vykdoma perduotos informacijos kontrolė, o visuomenė informuojama apie rezultatus.
 
Telefono linija siekiama suteikti galimybę tėvams, mokytojams, socialiniams darbuotojams, moksleiviams ir kitiems bendruomenės nariams saugiai, anonimiškai pranešti apie neteisėtą narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimą ir turėjimą, nedelsiant reaguoti į gautą informaciją, ją patikrinti ir perduoti tirti į policijos įstaigą pagal nusikaltimo vietą. 

Jeigu nusikaltimo vieta yra virtuali, darbą tęsia policijos virtualūs patruliai. 

Policija pažymi, kad dažnai tėvai, šeimos nariai, susidūrę su nepilnamečių psichoaktyviųjų medžiagų vartojimu, sutrinka, vengia kreiptis į teisėsaugos institucijas, nors ir turi informacijos apie psichoaktyviųjų medžiagų platintojus.

Pasak policijos, neformaliose diskusijose su tėvų ir mokytojų bendruomenėmis paaiškėjo, kad daugėja nepilnamečių atstovų bei švietimo įstaigų darbuotojų prašymų užtikrinti galimybę anonimiškai informuoti apie narkotinių medžiagų pirkimo ir pardavimo atvejus.

Anonimiškai pateikti informaciją buvo galima ir iki šiol, naudojantis portalu e.policija.lt ar telefonu. Tačiau, pasak policijos, daugeliu atveju tėvai susiduria su baime pakenkti vaikui, gėda, nes laiku nepastebėjo problemos – narkotinės medžiagos tiesiog išmetamos, o apie platintojus nutylima.

Vidaus reikalų ministerijos teigimu, pernai fiksuota per 3,3 tūkst. nusikalstamų veikų, susijusių su narkotikais – ketvirtadaliu daugiau, nei 2022-aisiais. Taip pat auga ir nepilnamečių, įtariamų narkotikų disponavimu, skaičius – pernai policijoje registruoti 195 tokie nepilnamečiai, 2022 metais jų buvo 150.

Policijos duomenimis, pernai pradėta beveik 4 tūkst. ikiteisminių tyrimų, susijusių su narkotinėmis medžiagomis. Tai taip pat ketvirtadaliu daugiau nei 2022-iais, iš jų per 650 tyrimų pradėta dėl narkotinių medžiagų platinimo.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode