Cirkas




Seimas leido VMI nusirašyti lėšas iš skolų valstybei turinčiųjų sąskaitų

pinigai2Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) nuo 2026 metų liepos automatiškai galės nurašyti lėšas iš skolininkų sąskaitų ir taip padengti laiku nesumokėtas skolas valstybei, dažniausiai įvairias baudas.

VMI skolas nusirašyti galės per 45 arba 180 dienų, o vėliau jos bus perduodamos antstoliams.

Pirmu atveju skolininką VMI greičiau antstoliams perduos, jeigu jis neturėtų sąskaitos arba kitas jo skolas jau išieško antstoliai. 180 dienų terminas galios turintiems sąskaitas, o jeigu į jas per tą laiką neįplauks pinigų, išieškojimas pereis antstoliams.  

Seimas antradienį priėmė tai numatančias Mokesčių administravimo įstatymo pataisas: už balsavo 80 parlamentarų, prieš nebuvo, o susilaikė 9.

„Tai svarbi reforma“, – prieš balsavimą Seime teigė Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

VMI daugiau teisių suteikiama siekiant didinti skolų valstybei išieškojimo efektyvumą – skolos būtų susigrąžinamos greičiau. Taip pat sumažėtų administracinė našta – nereikės dalies skolų perduoti antstoliams, veiktų vieno langelio principas – vietoj kelių institucijų baudas administruotų VMI.

VMI dabar gali nusirašyti tik žmonių ir įmonių nesumokėtus mokesčius. M. Lingė per pataisų svarstymą komitete yra sakęs, kad iki šiol 12 metų galiojanti tvarka palanki antstoliams.

„Antstoliai šią situaciją, kai pati VMI negali nusirašinėti skolų, vadina grietinėle ir bando visais būdais tą grietinėlę apsaugoti“, – yra sakęs M. Lingė.

Lietuvos antstolių rūmų prezidiumo pirmininkas Irmantas Gaidelis BNS yra sakęs, kad administracinės teisės pažeidėjai sudaro apie 40-45 proc. visų skolininkų ir net apie 80-90 proc. – valstybės skolininkų. Policijos duomenimis, kelių eismo taisyklių pažeidėjai pernai sausį–lapkritį sumokėjo tik 16 proc. jiems skirtų baudų.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode